Výborné batáty
Batatas edulis - Povíjnice jedlá - Batátovník jedlý – je trvalka,
ale v průmyslovém využití je pěstována jako jednoletka.
Pravlastí jsou Kolumbie a Peru, ale divoce dnes už neroste nikde.
Batát je červený, žlutý i bílý se žlutou, bílou i oranžovou dužninou.
Má příjemnou, nasládlou chuť.
Z tropické Ameriky, kde ho indiáni pěstovali, se vydal do světa.
Rostlina se plazí po zemi, do země zapouští kořeny, na nich se pak tvoří hlíza.
Pod jednou rostlinou může být až tucet hlíz, jedna může vážit až pět kilogramů.
Obsahuje betakaroten, draslík a další tělu prospěšné látky.
Z vitamínů nelze opomenout B6 a hojné céčko a je ho tam více než v citrónu.
Výsadba batátu u nás
Na stanoviště batáty vysazujeme po 15. květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky.
Lépe je dát batáty předem narašit ho hlíny, předpěstovat.
Hlízy vysazujeme hluboko do dobře prohřáté půdy, hrůbkujeme stejně jako brambory.
Má ráda občasnou a dobrou zálivku.
Vařím je místo brambor, třeba pečené kuře a batáty. Dobrý je i „bramborový salát“
ve složení batáty, brambory, vejce, hrášek, cibule, malinko oleje a octa.
Jdou dát do polévky, lze z nich udělat i samostatná polévka, stejně jako z dýně.
Pečené, přílohové, ale i rajská omáčka z batátů.
Kupuji je v Albertu tam je mají.