Vaříme vánočně a zdravě
Dáme vám pár tipů, jak se dobře a zdravě najíst.
Vánoční menu
Kapr na bylinkách, zakysané smetaně a křenu
1 kapr středně velký bez kůže
2 cibule
6 lžic křenu
1 smetana zakysaná
Sůl, koření
Kousky kapra dáme na pokrájenou cibulku do zapékací misky, vše dobře osolíme,
posypeme bylinkami z provensálského koření.
Pokud nemáme, dáme koření oregano, majoránku, bazalku a koriandr.
Pomažeme křenem podle chuti, někdo má rád více, někdo méně.
Nakonec pomažeme zakysanou smetanou. Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut.
Podáváme s pečenými bramborami.
Kapr po staročesku
1 kapr
Švestková povidla
Mandle oloupané či plátky mandlí
2 cibule
Sůl, pepř, perníkové koření, lehce chilli koření, limetka
Do zapékací máslem vymazané misky dáme nakrájenou cibuli, na ni vložíme rozporcovaného kapra,
pomažeme povidly, posypeme mandlemi, lehce perníkovým kořením a chilli,
osolíme, opepříme, zakápneme lehce limetkou. Zapečeme.
Takto upravený kapr je dobrý s rýží na másle.