Přepuštěné zrající máslo-ghí, máslo, co se nekazí
Máslo zná každý z nás, ale pokud byste chtěli ještě hodnotnější máslo,
získáte ho zcela šikovným způsobem.
Máslo obsahuje mnoho vitamínu A, který je důležitý pro naše oči,
ale i barevnost, kterou získáváme.
Zajišťuje i správný vývoj naší kostry, sliznic a krvetvorby, dále podporuje
zrání pohlavních buněk.
Pomáhá i s naší imunitou, kdy podporuje i léčbu akné,
zánětů tvořených na kůži a exémy.
Máslo také obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, jako je vitamín D,
který pomáhá naší kostře.
Vitamín E, který pomáhá na plodnost a vitamín K, který pomáhá v boji
proti rakovině. Máslo obsahuje i omega 3 kyseliny a 6.
Tyto blahodárné kyseliny se nacházejí jen v másle.
Tuk v másle tlumí růst patogenů a díky kyselině laurové, je dobré
mazat si s ním i problematická místa na kůži.
Přepuštěné máslo, takzvané gchí máslo, se vyrábí tisíciletí,
jen u nás je málo známé. Ajurvéda ho dává do popředí,
protože dává lidem sílu a imunitu.
Takto vyrobené máslo nemusíte skladovat v lednici, nekazí se,
nežlukne a snáší velké teploty až 250 C.
Výroba:
čisté máslo vaříme na mírném ohni deset až dvacet minut,
až se na povrchu utvoří krusta, taková průsvitná vrstva, tu odstraníme a
zlatavou tekutinu oddělíme do sklenice.
Nedávejte tam bílé usazeniny, které jsou na dně.
Přínosem je toto sebrané máslo uchovávat při pokojové teplotě,
protože zraje a čím více zraje, tím více má léčebných účinků.