Pohanková nádivka
Pokrm, který chutná, je pozitivní vlivem pohanky, která obsahuje rutin.
Rutin léčí stěny cév, žil.
Ingredience:
80 g pohanky, 2 červené papriky,1 žlutá paprika, 1 velká cibule šalotka,
2 stroužky česneku, 1 vejce, 2 celozrnné žemle, 150-200 ml mléka,
hrst petrželky nebo celerové natě,
2 hrstě mladých listů kopřiv (nebo můžeme použít mladé listy špenátu
nebo z divokých bylinek popenec, řeřicha),
1 lžička bio Vegety, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme stát, dokud se žemle nerozmočí.
Pohanku dáme předem nabobtnat a to tak, že na 1 hrnek pohanky,
kterou vsypeme do hrnce, dáme 1 a čtvrt hrnku vroucí vody,
zalijeme pohanku a dáme na 45 minut přikryté pokličkou do peřin
(zabalíme do peřiny, kde pohanka nabobtná).
Po nabobtnání a vychladnutí přidáme rozmočené žemle, vejce,
drobně nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájené papriky, nasekané bylinky,
česnek utřený se solí, ochutíme Vegetou, špetkou pepře a vše důkladně promícháme.
Směs dáme do máslem vymazané zapékací mísy a
ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 30 minut dozlatova.
Nádivku krájíme na čtverce a podáváme buď samostatně se zeleninovým salátem nebo
může být vhodnou přílohou bramborová kaše a rajčatový či okurkový salát.