Pohanková nádivka

14.01.2013 09:25
 

Pokrm, který chutná, je pozitivní vlivem pohanky, která obsahuje rutin.

Rutin léčí stěny cév, žil.

 

Ingredience:

 

80 g pohanky, 2 červené papriky,1 žlutá paprika, 1 velká cibule šalotka,

2 stroužky česneku, 1 vejce, 2 celozrnné žemle, 150-200 ml mléka,

hrst petrželky nebo celerové natě,

2 hrstě mladých listů kopřiv (nebo můžeme použít mladé listy špenátu

nebo z divokých bylinek popenec, řeřicha),

1 lžička bio Vegety, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř


Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme stát, dokud se žemle nerozmočí.

Pohanku dáme předem nabobtnat a to tak, že na 1 hrnek pohanky,

kterou vsypeme do hrnce, dáme 1 a čtvrt hrnku vroucí vody,

zalijeme pohanku a dáme na 45 minut přikryté pokličkou do peřin

(zabalíme do peřiny, kde pohanka nabobtná).

Po nabobtnání a vychladnutí přidáme rozmočené žemle, vejce,

drobně nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájené papriky, nasekané bylinky,

česnek utřený se solí, ochutíme Vegetou, špetkou pepře a vše důkladně promícháme.

Směs dáme do máslem vymazané zapékací mísy a

ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 30 minut dozlatova.

Nádivku krájíme na čtverce a podáváme buď samostatně se zeleninovým salátem nebo

může být vhodnou přílohou bramborová kaše a rajčatový či okurkový salát.