Podběl
Podběl je velmi rozšířená obecná rostlina.
Roste v čerstvě nakypřené půdě a provzdušněné půdě příkopů,
náspů a rumišť, ale i u silnic a dálnic. Tam ji však nesbíráme.
Obsahuje z výfukových plynů jedovaté olovo.
Právě podběl se začne brzy v tomto období drát na Sluníčko a
je skoro první jarní bylinkou, kterou můžeme sbírat.
Květy obsahují flavonoidy, žluté barvivo xantophyl, malé množství silice,
sliz, glykosidické hořčiny, třísloviny.
V listu najdeme hlavně sliz, hořčiny, třísloviny, kyseliny gallovou, mléčnou,
jablečnou, vinnou, kávovou, dále polysacharid inulin, cholin, silici, cukry a
mnoho minerálních látek, především zinek a draslík.
S podbělem musíme opatrně.
Pokud ho usušíme, musíte si ho do čaje jen lehce přidávat.
Je dobré květy podbělu macerovat v lihu, alespoň 3 týdny.
Pak je užívejte po kapkách nebo s příměsí jiné bylinky. Obsahuje sliz.
Sliz dokonale chrání zanícené sliznice. Například dýchacích cest, ale i astma.
Bylina dobře tlumí kašel, ale také podporuje vykašlávání tam, kde je to třeba.
Droga se používá i jako pomocné léčivo při cukrovce,
protože přítomný zinek zlepšuje využití inzulínu.
Ale působí především protikřečově, při žlučníkových a jaterních potížích.
U podbělu je vždy lepší používat sušené květy a listy.
Čaj:
5 květů podbělu, dva listy kopřivy a 5 květů heřmánku, zalijeme 0,25 ml vroucí vody.
Přikryjeme pokličkou a necháme louhovat 5 minut.
Pijeme 2x denně a po dobu 1 týdně.