Podběl

14.02.2013 09:06

Podběl

 

Podběl je velmi rozšířená obecná rostlina.

Roste v čerstvě nakypřené půdě a provzdušněné půdě příkopů,

náspů a rumišť, ale i u silnic a dálnic. Tam ji však nesbíráme.

Obsahuje z výfukových plynů jedovaté olovo.

Právě podběl se začne brzy v tomto období drát na Sluníčko a

je skoro první jarní bylinkou, kterou můžeme sbírat.

Květy obsahují flavonoidy, žluté barvivo xantophyl, malé množství silice,

sliz, glykosidické hořčiny, třísloviny.

V listu najdeme hlavně sliz, hořčiny, třísloviny, kyseliny gallovou, mléčnou,

jablečnou, vinnou, kávovou, dále polysacharid inulin, cholin, silici, cukry a

mnoho minerálních látek, především zinek a draslík.

S podbělem musíme opatrně.

Pokud ho usušíme, musíte si ho do čaje jen lehce přidávat.

Je dobré květy podbělu macerovat v lihu, alespoň 3 týdny.

Pak je užívejte po kapkách nebo s příměsí jiné bylinky. Obsahuje sliz.

Sliz dokonale chrání zanícené sliznice. Například dýchacích cest, ale i astma.

Bylina dobře tlumí kašel, ale také podporuje vykašlávání tam, kde je to třeba.

Droga se používá i jako pomocné léčivo při cukrovce,

protože přítomný zinek zlepšuje využití inzulínu.

Ale působí především protikřečově, při žlučníkových a jaterních potížích.

U podbělu je vždy lepší používat sušené květy a listy. 

 

Čaj:

5 květů podbělu, dva listy kopřivy a 5 květů heřmánku, zalijeme 0,25 ml vroucí vody.

Přikryjeme pokličkou a necháme louhovat 5 minut.

Pijeme 2x denně a po dobu 1 týdně.