Pampeliška
Krásná je jen sama o sobě, když rozkvétá na loukách a zahradách, ale je i silně léčivá.
Mlíčáky se dříve krmili králíčci, aby se jim dobře trávilo.
Hořčiny v nich obsažené nepomáhají jenom jim, ale i nám.
Listy v sobě ukrývají hodně vitaminu A, B, C, D, dále betakaroten,
křemík, draslík, vápník a železo.
Mimochodem železa zde najdeme dvakrát víc než v samotném špenátu.
Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů, musí být mladé.
Listy bychom mohli chutí přirovnat k čekance, jsou mírně hořké.
A vždy omyté a z čisté lokality. Léčí vše z trávicího ústrojí, ledvin, jater.
Zlepšují i stav naší kůže a pleti.
Ale léčí i exémy, snižuje cholesterol v krvi, krevní tlak,
pampeliška posiluje klouby, chrupavku a
tak pomáhá u kloubních nemocí, revma, dně apod.
Tip na pampeliškový salát:
1 balení žervé nebo sýr cotagge
2 hrstě mladých pampelišek -natrhané na kousky,
pokrájené rajčátka cherry, mořská sůl, olivový olej
Vše smícháme, zakapeme olivovým olejem a mírně osolíme.
Pozor těhotné neužívat ve velkém množství.