Pampeliška

03.03.2013 17:23
 
Pampeliška
 

Krásná je jen sama o sobě, když rozkvétá na loukách a zahradách, ale je i silně léčivá.

Mlíčáky se dříve krmili králíčci, aby se jim dobře trávilo.

Hořčiny v nich obsažené nepomáhají jenom jim, ale i nám.

Listy v sobě ukrývají hodně vitaminu A, B, C, D, dále betakaroten,

křemík, draslík, vápník a železo.

Mimochodem železa zde najdeme dvakrát víc než v samotném špenátu.

Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů, musí být mladé.

Listy bychom mohli chutí přirovnat k čekance, jsou mírně hořké.

A vždy omyté a z čisté lokality. Léčí vše z trávicího ústrojí, ledvin, jater. 

Zlepšují i stav naší kůže a pleti.

Ale léčí i exémy, snižuje cholesterol v krvi, krevní tlak,

pampeliška posiluje klouby, chrupavku a

tak pomáhá u kloubních nemocí, revma, dně apod.

 

Tip na pampeliškový salát:

 

1 balení žervé nebo sýr cotagge

2 hrstě mladých pampelišek -natrhané na kousky,

pokrájené rajčátka cherry, mořská sůl, olivový olej

 

Vše smícháme, zakapeme olivovým olejem a mírně osolíme.

Pozor těhotné neužívat ve velkém množství.