Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský
Mnoho lidí má v dnešní době problémy s játry.
Vlivem velkého množství tuků, které používáme se naše játra nastačí zregenerovat.
Naše babičky tolik tuků ve stravě neměly.
My jimi začínáme den. Počínaje rohlíky, po masité obědy a mnohdy dobré večeře.
K tomu nějaká uzeninka, smažené, tučná čokoláda, denně mléko, jogurty, alkohol.
A když to vezmeme den po dni, je to za měsíc, rok, součet tuků v takovém množství,
že se ještě divím, že to naše játra udrží.
Tou správnou bylinkou na regeneraci jater je ostropestřec mariánský.
Pochází ze Středomoří, u nás se ve volné přírodě téměř nevyskytuje.
Od dob Ježíše Krista se ostropestřec kvůli své trnitosti spojuje s historií ukřižování.
Nazývá se proto „Kristova koruna“, ale pro bílé pruhy na listech také
„mariánský bodlák“.
Občas ho vídáme na zahrádkách jako velmi dekorativní fialově kvetoucí bodlák.
Drogou jsou listy a hlavně semena, měli by být roztlučené.
Můžeme je běžně zakoupit v prodejnách zdravé výživy, bylinkářstvích či lékárnách.
Dobrý je i olej ze semen, svými účinky předčí semínka.
Léčivé účinky ostropestřce mariánského byly známé již v antice.
A neléčí jenom játra, ale i žlučník, dvanácterník a celé trávení.
Ale i zlepšuje poruchy krevního oběhu, prospívá při nízkém krevním tlaku,
tonizuje cévy. Dále má příznivý vliv na onemocnění srdečního systému,
pomáhá při migrénách a závratích. Celkově posiluje organismus.
Léčí různé druhy alergií, jako například kopřivku nebo sennou rýmu,
pomáhá při astmatických záchvatech a odstraňuje nevolnost při cestování.