Med a jeho nesmrtelnost
Při vykopávkách ve starých egyptských hrobkách často nalézají
archeologové karafy s medem.
Karafy a med jsou tisíce let staré a přesto je med nepoškozený, není plesnivý,
vyschlý, je plně použitelný, jako by byl sebraný včera.
Je to důkaz, že med nepodléhá zkáze a má věčnou trvanlivost.
Asi nenajdeme stejnou potravinu, o které bychom toto mohli říci.
Med si po tisíce let uchoval i své vlastnosti.
Med obsahuje jednoduché cukry, proto když potřebujeme sílu,
dáme si lžičku medu a vyčerpanost je hnedka pryč.
Chemické složení medu nedovolí bakteriím, aby v něm přežívaly.
Med se dává i do hlubokých ran, na popáleniny a poškozenou kůži.
Má silné léčivé vlastnosti.
Obsahuje velmi málo vody a proto má velmi nízkou vlhkost, bakterie tedy nemají šanci.
Málokdo však ví, že med je extrémně kyselý, jeho ph je přibližně
kolem 3-4,5 v takovém ph nemá žádná bakterie možnost přežít.
Med dělají výjimečným i včely. Protože si med mezi sebou předávají,
polykají ho, vyvrhují ho a tím ho obohacují o důležité enzymy.
Zahušťují ho a odejímají mu vodu.
Tím, že vlastně mávají křídly v úle, med se zbavuje vlhkosti,
proud vzduchu vodu vynáší ven, med je hotový, když dosahuje vlhkosti kolem 17%.
Pak včela buňku, v které je med zavíčkuje, čímž se zakonzervuje.
Včelka používá výměšek ze žaludku, je to enzym-glukozooxidáza.
Při smísení s nektarem vzniká ještě hydrogen peroxidu a kyselina glukonová.
Tyto dva prvky také brání bakteriím a podporují trvanlivost medu.
Sumerové již od pradávna léčili vše medem, používali jej jako masti,
ale léčili s ním i oční choroby. Proč tedy nezkusit jejich recepty na nemoci.