Cuketové dny
Cuketa je zelenina našich babiček, a jde ji dělat na sto způsobů.
Lívance
500 g cukety, 1 cibule, 100 g tvrdého sýra eidam, petrželka, bazalka,
tymián, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek, sůl, mletý černý pepř,
olej na smažení, 1 jarní cibule, 1 lžíce oleje
Cuketu oloupete, nastrouháte nahrubo, osolíte, po chvíli vymačkáte
přebytečnou vodu a přidáte nasekanou cibuli.
Nastrouháte do toho sýr, nasekáte bylinky a přidáte vše ostatní.
Promícháte, dochutíte. Opékáte na pánvi asi 3 minuty z každé strany, začnou růžovět.
Cuketový nákyp - rychlý bez vážení
Čtyři hrsti nahrubo nastrouhané cukety, hrst nastrouhaného sýra a šunky,
posekanou petrželku, půl hrsti strouhanky, tři vejce,
sůl, pepř, 4 stroužky česneku, trochu majoránky asi dvě polévkové lžíce.
Můžete dát půl prášku do pečiva a tři pokrájené cibule.
Vše smícháte, vylijete do pekáčku vymazaného a vysypaného a
pečete na 180 C asi půl hodiny. Krásně na povrchu to zrůžoví. Krájíte studené.