Cizrna na oslabenou slinivku
Nebojte se luštěnin, hodně vám dodají vlákniny a vápníku a přitom neuškodí.
Mají vysokou hodnotu jako maso.
Proto si můžeme při oslabené slinivce dát i tuto polévku jako hlavní chod.
Také ji vaříme tak, aby byla hustá.
Potřebujete sáček cizrny, cibulku, petrželovou nať, mořskou sůl,
asi 2 velké brambory na sáček cizrny, vajíčko, majoránku.
¨
Cizrnu vaříte, dokud nezměkne. Hned na začátku vaření
přidáte na jemno pokrájenou cibulku. Na nemocnou slinivku nesmíte smažené,
ale cibulka dodává chuť, nesmíte ji tedy o ni ochudit.
Přidáte sůl, pak do polévky místo smažené jíšky dáte najemno nastrouhané syrové brambory.
Necháte opět mírným varem povařit asi 5 minut.
Brambory zahustí polévku, bude hutná jako hlavní jídlo, kdo má rád hustou,
přidá více brambor. Rozmícháte a přidáte vajíčko, majoránku,
petrželovou nať, mírně provaříte a je to.
Tuto polévku můžete obměňovat, jde tak dělat čočková, fazolová, hrachová.
Přitom jsou zdravé a nezatěžují organismus a slinivku.