Celer jinak
Řízky z celeru
Na řízky si připravíme jeden veliký celer, který oloupeme a
pokrájíme na plátky asi půl centimetru silné.
Ty ještě překrojíme na poloviny - půlměsíčky.
Dáme vařit a necháme projít 5 minut varem, poté scedíme.
Odvar klidně použijeme jako základ polévky či po vystydnutí na pití.
Studené celery klasicky obalíme.
Můžeme do těsta přidat i prolisované tři stroužky česneku, bude to voňavější.
Osmažíme dozlatova a podáváme s bramborovou kaší.
Hodí se k tomu i brambory a tatarka.
Pomázánka z celeru
Pokud uvaříme celeru více, pak vystydnutý celer umixujeme s tvarohem,
přidáme pažitku, či jiné bylinky a pomazánkové máslo a vše našleháme.
Okořeníme jen mořskou solí. Podáváme s chlebem nebo vekou.