Celer jinak

03.04.2015 07:06


Řízky z celeru

Na řízky si připravíme jeden veliký celer, který oloupeme a

pokrájíme na plátky asi půl centimetru silné.

Ty ještě překrojíme na poloviny - půlměsíčky.

Dáme vařit a necháme projít 5 minut varem, poté scedíme.

Odvar klidně použijeme jako základ polévky či po vystydnutí na pití.

Studené celery klasicky obalíme.

Můžeme do těsta přidat i prolisované tři stroužky česneku, bude to voňavější.

Osmažíme dozlatova a podáváme s bramborovou kaší.

Hodí se k tomu i brambory a tatarka.

 

Pomázánka z celeru

 

Pokud uvaříme celeru více, pak vystydnutý celer umixujeme s tvarohem,

přidáme pažitku, či jiné bylinky a pomazánkové máslo a vše našleháme.

Okořeníme jen mořskou solí. Podáváme s chlebem nebo vekou.