Bobkový list - Vavřín
Bobkový list je list sušeného vavřínu ušlechtilého, a používá se jako koření, ale i léčivo.
Dříve se vavřín používal jako výzdoba při slavnostních příležitostech, například na věnce.
Zejména staří Římané a Řekové se vavřínovými věnci zdobili při vítězných bitvách a
sportovních zápasech. Původem to je rostlina z Malé Asie.
Domovinu má ve středomoří, ale pěstovat ho můžeme i u nás v květináči, pak nás překvapí
žlutými květy. Na zimu však musí domů. Listy jsou silně aromatické, úžasně voní.
Málokdo ví, že ze semen je luxusní jedlý olej.
Francouzi nedají dopustit na listy a jejich použití je snad všude.
Vavřín má detoxikační účinky, snižuje cukr a podporuje trávení.
Očistí vás od vápenatých usazeni.
Já ho ráda používám do čajů, do každé polévky, mletý přidávám nakonec.
Je tak silný svými účinky na klouby a trávení, i čištění cév,
že čaj doporučuji jen šálek jednou denně.
Na klouby si můžete udělat i mast, či přikládat bavlněný hadřík namočený v čaji.
Vavřín vám odstraní usazeniny, a umí to úplně všude.
Proto právě teď v předjaří je dobré ho užívat.
Listy obsahují silice, hořčiny a alkaloidy.
Nemusíte se bát sušeného, vařený i sušený si zachovává vše,
jako čerstvý. Pokud ho užíváte mletý, má hodně hořčíku, vápníku, mědi, draslíku,
selenu a vitamínu C, A , skupina B komplex, dále kyselina listová.
Dobře se po něm tráví, a cukrovkář ho ocení.
Tam doporučuji 2 gramy prášku užívat třeba do jogurtu.
Pokud už si krev ředíte, tak opatrně, mírně ji též ředí.
Takže předchází se s užíváním trombózám.
Na očistu kloubů
5 g bobkového listu dejte vařit do 300 ml vody na 5–10 minut.
Odvar nechte přes noc vyluhovat pod pokličkou, pak přeceďte a
po malých doušcích pijte během
celého dne do osmé večer, přidávám si tam med a citron.
Kúru opakujte tři dny po sobě, následuje týdenní pauza a znovu opakujte.