Ačokča pro vaše jídlo i pleť
Začíná být známá okurko-paprička, která se tu před asi zhruba deseti lety objevila u nás.
Patří do čeledi tykvovitých a je úplně celá léčivá. Pochází z jižní Ameriky a
vypěstujeme ji i u nás na horách. Domorodé kultury ji používají k léčbě cukrovky,
vysokého tlaku, čistí krev a cholesterol. Redukuje cévní stěny a pomáhá s alteroskleozou.
Je to vysoce popínavá bylina, u nás řekněme zelenina. Dosahuje až 5 metrů výšky a
necháváme ji pnout po plotě či něčem, kde se může přisát. Já sama ji pěstuji,
jako rajče, podobný styl výsevu. Přesazuji po mrazících ven k plotu na hodně
vyhnojený záhon, polostín a potřebuje hodně vody. Její účinky jsou velké.
Od respiračních onemocnění léčí i parazity, zuby a problémy se zuby.
Záněty ucha, menopauzy, ale i všech koronárních onemocnění.
Semena jsou vyjímečná vzhledem, ale i odvar pomáhá na parazity.
Ačokča obsahuje minerální soli, minerály, pektin, vitamíny, uhlovodany a
kyseliny askorbovou-L. Ačokča je velmi dobrá na pleť, ženy po ní mají krásně
vypnutou pleť, zdravou čistou a vrásky jdou pryč.
Dále vám pročistí celý vnitřní systém krve. Zlepšuje prostatu a močové cesty.
Ale i kůže a celkově celé tělo po ní jako omládne. Pěstování je velmi lehké,
akorát pokud ji chcete na balkoně, musíte pěstovat v hluboké nádobě,
rostlina chce hodně živin.